Vytisknout tuto stránku
úterý, 15 listopad 2022 15:54

Keltské hradiště

V rámci projektového dne “Podzimní tradice” naše škola připravila pro žáky druhého stupně exkurzi do keltského hradiště umístěného do oblasti Železných hor. Cílem této aktivity bylo seznámení žáků s životem našeho nejstaršího civilizovaného obyvatelstva. Keltové obývali naše území ještě před Germány zhruba v době 400 let před naším letopočtem až do přelomu našeho letopočtu a jejich tradice se přenesly do dnešních dnů ve formě některých našich současných svátků a zvyků. 

V průběhu čtyřhodinového programu se děti seznámily s životem v keltském hradišti, s typickou architekturou, hospodářskými zvířaty a způsobem opevnění příznačným pro toto období. Formou praktických činností jsme si všichni mohli vyzkoušet bojové aktivity (boj s měkčeným mečem a štítem, střelbu z luku). Abychom pochopili, co se v této době jedlo, vyzkoušeli jsme přípravu keltského pokrmu (těsto z mouky, vody a soli) připraveného na rozpálených plochých kamenech. Keltové do naší oblasti rozšířili také zpracování kovů a výrobu prvních mincí. Na tuto skutečnost navazovala další praktická aktivita - výroba vlastní mince, na kterou si děti pomocí výhně roztavily kov, který pak odlily, a pomocí raznice také vlastnoručně minci vytvořily. 

Celá akce se vydařila i přes nepřízeň počasí a všichni účastníci se vrátili s novými zajímavými zážitky a s námětem pro případné prázdninové putování po naší vlasti v doprovodu rodičů.

Foto z akce: https://fotovalenta.rajce.idnes.cz/Keltske_hradiste_Nasavrky/

Mgr. Valenta, Mgr. Jirková