rychly baner bakalari final green light

                                                  rychly baner jidelna final green light

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

                                                      rychly baner kontakty final green light

                                                      rychly baner rozvrhy final green light

Přehled akcí

čt 09 kvě, 2024 -
Ředitelské volno

ředitelské volno

Více info
pá 10 kvě, 2024 -
Ředitelské volno

ředitelské volno

Více info
po 13 kvě, 2024 - školní dvůr
út 14 kvě, 2024 - školní dvůr
st 15 kvě, 2024 - školní dvůr
čt 16 kvě, 2024 - školní dvůr
pá 17 kvě, 2024 - školní dvůr
so 18 kvě, 2024 -

Virtuální prohlídka

 

zskarlovkanb

pondělí, 04 prosinec 2017 11:33

Čtvrťáci na zámku

Žáci čtvrtých tříd navštívili krásnou vánoční výstavu na Hrádku u Nechanic, která se všem moc líbila.
A jak jsme si to užily my děti? To si přečtěte:
29. listopadu jsme se vydali na vánoční výstavu do Hrádku u Nechanic. Došli jsme k zámecké bráně, kde paní učitelka zaplatila vstupné a chvíli jsme čekali. Paní průvodkyně nám otevřela vstupní dveře a všichni se těšili, že půjdou do tepla. Ale v zámku nebylo o moc tepleji než venku. Hned jak jsme vešli do první rytířské místnosti, uvítala nás královská fanfára.

 

Na obrazech byli vyobrazeni panovníci z rodu Harrachů. Paní průvodkyně nám ukázala jejich erb, který nás provázel celou prohlídkou. Pak jsme pokračovali do zlatého sálu, zámecké jídelny, herny s velkým kulečníkem pro muže, kam ženy nemohly a tajnými dveřmi jsme vešli do knihovny, kde byly podivné obrazy nemocných lidí. Dalšími tajnými dveřmi jsme vešli na chodbu, kterou jsme prošli až do kapličky. Všechny zámecké komnaty byly vánočně vyzdobeny, připomněli jsme si zvyky adventu, viděli jsme různě ozdobené stromečky a dověděli jsme se o dalších předvánočních zvycích našich předků ( věštění z hrníčků, trhání barborky, jak chodila sv. Lucie a sv. Mikuláš,…). Po skončení prohlídky se všichni vrhli do zámecké kuchyně, kde si každý z nás koupil něco teplého do bříška. Nakonec jsme si ještě v suvenýrech koupili různé upomínkové předměty. Domů se nám moc nechtělo, ale byli jsme rádi, že jsme byli v teple. Všichni si z výletu něco vzali. Byl to hezký a zábavný výlet a chtěli bychom tam jet ještě jednou.
ŽÁCI 4.A,4.B