rychly baner bakalari final green light

                                                  rychly baner jidelna final green light

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

                                                      rychly baner kontakty final green light

                                                      rychly baner rozvrhy final green light

Přehled akcí

st 03 dub, 2024 -
Zápis do 1. třídy

Zápis do 1. ročníku

Více info
čt 04 dub, 2024 -
Zápis do 1. třídy

Zápis do 1. ročníku

Více info
čt 11 dub, 2024 16:00 - 17:00 -
Třídní schůzky

Třídní schůzky I. a II. stupně

Více info
čt 18 dub, 2024 -
so 20 dub, 2024 -
čt 09 kvě, 2024 -
Ředitelské volno

ředitelské volno

Více info
pá 10 kvě, 2024 -
Ředitelské volno

ředitelské volno

Více info
so 18 kvě, 2024 -

Virtuální prohlídka

 

zskarlovkanb

čtvrtek, 14 červen 2018 09:42

Teorie v praxi

V úterý za oblačné oblohy se vydali žáci 9.A a 9.C na přírodovědně-chemickou exkurzi po okolí. Na programu měli prohlídku bioplynové stanice v Kněžiích, čistírnu odpadních vod v Nymburce a návštěvu malé rodinné zemědělské firmy v Dubečně. V Kněžicích se prohlídky ujal sám pan starosta. S nasazením dětem povyprávěl o budování tohoto zajímavého zařízení, které vyrábí el. proud, teplo i hnojivo pro obec Kněžice, která se tak stala jedinou elektricky soběstačnou obcí v ČR. Prohlídka čistírny byla pro deváťáky ověřením svých znalostí z oblasti čištění odpadní vody, které žáci získali v hodinách chemie.


Nejzajímavější a nejnapínavější dobrodružství čekalo na žáky i nás učitele v zemědělské usedlosti rodiny Ryglových. Ti si pro nás přichystali nejen občerstvení, ale i ukázku historické hasící stříkačky z roku 1909, plodin, býků a jiného zvířectva. Pan Rygl poutavým povídáním představil dětem nástrahy dnešního podnikání v zemědělství, seznámil je s pěstováním a zpracování cukrové řepy nebo jim vysvětlil a ukázal pěstování sójy luštinaté. Dětem odpovídal na všelijaké dotazy. Zajímaly se o geneticky modifikované plodiny, péči o býky či nejnovější stroje a traktory. Každý si zde přišel na své:-). Děkuji celé rodině Ryglových za ochotu a vstřícnost, se kterou se nás v tento den ujali.
Z. Sirotková

P1170175