rychly baner bakalari final green light

                                                  rychly baner jidelna final green light

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

                                                      rychly baner kontakty final green light

                                                      rychly baner rozvrhy final green light

Přehled akcí

čt 09 kvě, 2024 -
Ředitelské volno

ředitelské volno

Více info
pá 10 kvě, 2024 -
Ředitelské volno

ředitelské volno

Více info
po 13 kvě, 2024 - školní dvůr
út 14 kvě, 2024 - školní dvůr
st 15 kvě, 2024 - školní dvůr
čt 16 kvě, 2024 - školní dvůr
pá 17 kvě, 2024 - školní dvůr
so 18 kvě, 2024 -

Virtuální prohlídka

 

zskarlovkanb

pondělí, 17 září 2018 13:23

Projektový týden 100 let republiky

V týdnu od 1.10. do 5.10. je pro žáky II. stupně připraven projektový týden na téma 100 let republiky. V pondělí 1.10. 2018 se zaměříme na tzv. osmičková výročí. Společně se ve třídách seznámíme s těmito nejdůležitějšími daty naší moderní historie. Od úterý do čtvrtka si žáci zvolí téma, kterému se budou věnovat podrobněji. Součástí podrobnějšího studia bude i exkurze na významná místa spojená s naší historií. V pátek 5.10. 2018 se sejdeme v divadle, abychom si předali informace, které jsme během týdne načerpali. Poté se společně podíváme na film Síla lidskosti - Nicholas Winton. Projekce je pro děti zdarma.

Od středy 19.9. 2018 se žáci mohou hlásit na jedno z následujících témat. Témata budou vyvěšena na nástěnce v druhém patře. Po rozdělení do skupin žáci obdrží bližší informace od příslušných vyučujících.

1. Bojovníci proti nesvobodě
Během prvních sta let Československá republika musela mnohokrát dokazovat a obhajovat svou samostatnost. Našla se řada lidí, kteří do naší republiky vnášeli nesvobodu. A našla se i spousta těch lidí, kteří se proti nesvobodě rozhodli bojovat. Téma se bude zabývat právě nimi. Za všechny lze zmínit osud parašutistů, kteří provedli atentát na Heydricha, dále čin Jana Palacha a jeho kolegů, nebo všechny, kteří ani přes nepěkné praktiky gestapa nepromluvili.
Součástí zpracování tématu bude i exkurze do Prahy. První cíl nás zavede do míst tzv. Pečkárny, kde sídlila mučírna gestapa. Dále se zajdeme podívat na místo, kde se protestně zapálil Jan Palach a do kostela sv. Cyrila a Metoděje, kde se ukrývali Jan Kubiš s Jozefem Gabčíkem po provedení atentátu.
Orientační cena exkurze je 250 Kč.

 

2. Nový Bydžov
Nový Bydžov v období první republiky – továrny, stavební činnost, soubor Jirásek, návštěvy prezidenta Masaryka, studentské merendy, všeobecná mobilizace.
Život v období Protektorátu Čechy a Morava – ubytování nacistického vojska, osud Židů z Nového Bydžova, Anna Spitzová, představení souboru Jirásek, V. Horyna, Malátův Bydžov, ilegální odbojová činnost, prstýnkáři, „Vítězné Praze Nový Bydžov“, květen 1945. Srpnové události roku 1968.
Exkurze: Návštěva Městského muzea Nový Bydžov, procházka po městě – budovy, významná místa, vstupné 15 Kč.

 

3. Móda první republiky
Představení nejznámějšího a nejoblíbenějšího módního salonu v meziválečné české společnosti - salon Hany Podolské. Návštěva výstavy, výroba oděvů a doplňků, příprava módní přehlídky, prezentace vyrobených modelů.
Exkurze: Návštěva pražského Uměleckoprůmyslového muzea. Módu první republiky přibližuje výstava šatů ze salonu Hany Podolské, kde si nechávaly šít róby herečky a dámy z vyšší společnosti. Salon byl vyhlášený díky vysoké kvalitě krejčovské práce, luxusním látkám i nejnovějším módním trendům.
Doprava: vlakem
Cena: do 200 Kč

 

4. Družba československých a sovětských pionýrů
Seznámíme se s Pionýrskou organizací Československého svazu mládeže, proměníme se v pionýry (nutno opatřit si modrou košili a červený pionýrský šátek), cílem našeho snažení bude hudebně-dramatické vystoupení (zpěv, hra na hudební nástroje, pohybový doprovod, dobová recitace), znalost not a hra na hudební nástroj výhodou. Pokud rád vystupuješ, dobře zpíváš a máš rytmus v těle, pak hledáme právě tebe. Přidej se k nám a staň se hrdým pionýrem. Práci čest.
Exkurze: Muzeum komunismu – Praha, Národní třída – Praha
Cena 120 Kč

 

5. Po stopách Václava Havla
Václav Havel jako poslední československý a první český prezident, dramatik, disident, …Sametová revoluce 1989. Lavičky Václava Havla / budovy, ulice, veřejná prostranství pojmenovaná na jeho počest.
Exkurze: PRAHA – odjezd 7.16 – návrat 15.40 (vlak)
MUZEUM KOMUNISMU - http://muzeumkomunismu.cz/cs/
KNIHOVNA VÁCLAVA HAVLA - http://www.vaclavhavel-library.org/
Národní třída, Václavské náměstí, Národní muzeum
Cena exkurze: 120 Kč

 

6. Židé v NB, židovský hřbitov, osudy, pamětníci
Seznámení se s historií židovského osídlení na území Nového Bydžova. Židé za 1. republiky. Osudy židovských obyvatel v průběhu 2. světové války. Holokaust.
Návštěva židovského hřbitova. Pořízení dokumentace hrobů (počet, foto, datum, umístění hrobu v areálu hřbitova, nejstarší a nejmladší hrob …). Návštěva městského muzea zaměřená na téma Židé v Novém Bydžově.

 

7. Družba českých a sovětských pionýrů
Дружба чешских и совестких пионеров
Povíme si to nejdůležitější o Sovětském svazu a organizaci Pionýr. Na příkladu výbuchu ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu se zamyslíme nad sovětskou cenzurou a propagandou. Řekneme si zajímavé informace o sovětských diktátorech (Lenin, Stalin, aj.). Na vlastní kůži zažijeme brannou výchovu v tehdejších základních školách (nácvik výbuchu jaderné elektrárny). Zazpíváme si nejznámější a velmi oblíbenou píseň «Катюша».
Exkurze v Praze: Muzeum komunismu (náměstí Republiky).
Procházka po Národní třídě a Václavském náměstí.
Cena: 120 Kč. Odjezd: 7:16 (vlakem). Předběžný návrat: 15:40.
Co je potřeba? Znalost ruské azbuky (8. a 9. třída). Bílá košile a červený šátek kolem krku. Pláštěnka, 4 igelitové pytlíky.

 

8. Salon republiky „Hradec Králové jak jej neznáte“
Odpovědi na otázky…..Kdo byl Kotěra, Gočár a Ulrich? Nezabloudíš v uličkách Starého města? Kdo významný studoval na Gymnáziu J.K.Tyla? Už jsi navštívil nové turistické centrum v HK? Víš, kdo byl Jan Gayer? Kolik schodů vede na Bílou věž?
Exkurze: Hradec Králové – komentovaná prohlídka městem, návštěva Turistického informačního centra s promítáním, zajímavé stavby a památky města, osobnosti vázané na HK, architektura, galerie

Cena: doprava HK

 

9. Sametová revoluce 1989
- seznámení s průběhem revoluce, významné osobnosti (Václav Havel,..)
- jak se změnil život v naší republice po revoluci
- film na dané téma (Co zajímavého jsme se dozvěděli, shrneme v prezentaci)
Praha –– odjezd 7:16 h – návrat 15:40 h (vlak), prohlídka Národní třídy, Václavského náměstí, návštěva MUZEA KOMUNISMU a KNIHOVNY VÁCLAVA HAVLA (cena cca 120 Kč - cesta + vstupy)

 

10. Změny hranic našeho státu
Zjistíme: jak se měnily naše hranice....proč a kdy se měnily....proč, kdy a kde se stavěly pevnosti, bunkry
Exkurze: Naučná stezka Pevnost Dobrošov – Dělostřelecká tvrz Dobrošov
Autobus+vstup: 180 Kč

 

11. Československý film
Láká vás svět stříbrného plátna? Barrandovská studia postavená za první republiky patří k největším a nejstarším v Evropě – společně je navštívíme. Mluvit budeme o vlivu politiky na filmový svět v jednotlivých obdobích naší historie. Seznámíme se s významnými režiséry i herci. Projdeme se Prahou, navštívíme místa spojená s oscarovým filmem Amadeus i palác Lucerna. Z naší cesty natočíme reportáž a vyrobíme filmový plakát k oblíbenému filmu.
Exkurze: Praha – komentovaná prohlídka Barrandovských ateliérů, palác Lucerna, cena: 200,- (vstupné, vlak, metro)

 

12. Legionáři a piloti RAF II. světová válka
Historie a působení dobrovolnických jednotek zahraničního vojenského odboje Čechů a Slováků za I. světové války. Vojenská letecká technika II. světové války a osudy našich letců.
Exkurze: Armádní vojenský památník Vítkov. Letecké muzeum Kbely. Praha cca 150Kč.

 

13. Škola nejen našich babiček a rodičů
Byla vždy škola samozřejmostí či dokonce nepříjemnou povinností všech dětí? Kolik let trvala povinná školní docházka? Co žákům škola předávala dříve a dnes? V jakých podmínkách se děti učily? Jak děti zlobily a jak je učitelé umravňovali? …
Exkurze: Aktivita v rámci Nového Bydžova bez výjezdu – beseda s pamětníky z řad ochotných rodičů, prarodičů či důchodců.

 

14. Česká značka a vynálezy známé ve světě.
Dozvíme se informace o významných lidech, kteří vymysleli vynálezy známé po celém světě.
Exkurze: muzeum ŠKODA – Mladá Boleslav
              vlak+vstup: 110 Kč

 

15. 100 let sportu, spartakiáda
Dozvíme se o největších sportovních úspěších Československé a České Republiky.Čeká nás sportovní den ve stylu 100 let sportu. V neposlední řadě vystoupení ve stylu spartakiády na slavný hit – Poupata od Michala Davida.
Tradiční i netradiční sporty, které se vážou k naší stoleté historii. Soutěže, vyhlášení a odměny.

Vše se bude odehrávat v Novém Bydžově (školní hřiště/tělocvična, hřiště u Lidlu, Sportring). Nutné mít sebou sportovního ducha a sportovní úbor.