Vytisknout tuto stránku
středa, 05 prosinec 2018 08:32

Projektový den – Ruská kuchyně zdravě

Čtvrteční projektové dopoledne se neslo v duchu zdravého stravování a ruské kuchyně. Naše pozvání přijala výživová poradkyně Martina Jandová, která žáky seznámila se zdravým stravováním. Poté přišla na řadu ruská kuchyně. Žáci se dozvěděli plno informací o tradičních ruských surovinách, jídlech a nápojích. Také jsme si ukázali vaření čaje v ruském samovaru. Poté se osmáci a deváťáci chopili svých nožíků a vařeček a společně připravili pomazánku z červené řepy a tuňáka, čočky a jarní cibulky. Největším lákadlem byl ruský борщ se smetanou, který se žákům moc povedl. Jako dezert připravili pohanku s banánem, jablkem, skořicí a bílým jogurtem. Všem žákům patří velké díky za jejich snahu!

Na těchto řádcích si můžete přečíst dojmy žáků.

Dnešní ruský den se mi moc líbil. Prezentace paní Jandové byla velmi zajímavá a určitě stojí za to, se zamyslet nad tím, co jíme. Přiučila jsem se i pár nových ruských slovíček a dozvěděla jsem se něco o jejich tradici. Vaření bylo zábavné a žádný recept nebyl náročný. Dokázali jsme si, že i zdravá jídla mohou být chutná. Myslím si, že takovýchto projektů by mohlo být ve škole více. Nejenže se něco nového naučíme, ale také se můžeme seznámit s žáky jiných ročníků. Poděkování patří především paní učitelce Špičákové.

Tereza Novotná 9. B

Dnešek se mi velice líbil. Bylo to zajímavé a poučné. Ze všeho nejvíce mi chutnala pohanková kaše, určitě si ji udělám i doma. Takovéto akce by se mohly pořádat častěji :)

Alice Řezníčková 9. B

Dnešní den jsem si užil a naučil se něco nového uvařit. Všechna jídla byla výborná.

P. S. Doufám, že se něco podobného bude opakovat.

Nikolas Bažant 9. B

Náš ruský den se mi moc líbil. Ochutnala jsem spoustu nových věcí, kterých jsem se dříve bála (např. červená řepa). Mohli bychom si tento den ještě znovu zopakovat.

Anonym 637 :)

Hodina o ruské kuchyni se mi moc líbila. Sice něco trvalo déle uvařit, ale nakonec vše chutnalo. Nejvíce mi chutnal boršč a potom řepová pomazánka. Ráda bych si to zopakovala.

žákyně 8. B

Mgr. Lucie Špičáková