Vytisknout tuto stránku
čtvrtek, 23 květen 2019 23:45

Přírodovědné exkurze pro žáky 9. tříd

Ve středu 22.5. naši deváťáci pod vedením učitelů fyziky a chemie absolvovali návštěvu IQ Landie v Liberci. Byl pro ně připraven bohatý program. Prohlídku jednotlivých expozic zpestřila science show a workskopy. Ty byly věnovány modernímu odvětví nanotechnologií a základům biochemie. V nich žáci zjišťovali například ničení vitamínu C teplem a kyslíkem, odebírali si vzorky DNA či pracovali na separaci směsí. Především chlapci, kteří si vybrali nanovlákna a jejich použití, se dozvěděli o jejich využití v lékařství, automobilovém průmyslu či jiných oborech lidské činnosti.


Čtvrteční exkurze 23.5. byla směřována do Hradce Králové do místní Hvězdárny a planetária. Dvouhodinové povídání a promítání v sále s nejmodernějším digitálním vybavením byl jistě pro mnohé zajímavý zážitek. Všichni žáci si tak mohli na závěr svého působení v naší škole shrnout dosažené znalosti z fyziky, přírodopisu i zeměpisu. Doufejme, že se nám, jejich učitelům, podařilo ve většině z nich probudit zájem o vědu, přírodu, základní fyzikální a chemické jevy a že si třeba někteří ke svému studiu či práci zvolí právě přírodní vědy.
Na závěr bych ráda připomněla i fakt, že lektoři z hradeckého planetária naše deváťáky pochválili za jejich chování i zájem. To nás samozřejmě také potěšilo.

Mgr. Z. Sirotková