Vytisknout tuto stránku
čtvrtek, 21 září 2017 11:06

Křeček polní na Karlovce

V minulých dnech měli naši žáci zvláštní příležitost prohlédnout si živného křečka polního (Cricetus cricetus). Vzhledem k tomu, že se jedná o silně ohrožený druh, navíc převážně aktivní za soumraku a v noci je setkání s tímto živočichem spíše vzácné. Asi největším překvapením pro většinu dětí byla velikost tohoto zvířátka. Jako domácího mazlíčka totiž dnes nalezneme v rodinách hlavně křečíka džungarského (Phodopus sungorus) nebo křečka zlatého (Mesocricetus auratus Waterhouse), kteří se bez problémů vejdou do dlaně. Naproti tomu, u nás volně žijící, křeček polní může dorůst až do velikosti 34 cm. A vážit i přes půl kilogramu. Přesto, že se nejedná o tvora aktivního ve dne, bylo obdivuhodné, jak byl vystavený jedinec pohyblivý a obratný. Nedělá mu problém lézt po stropu klece bříškem nahoru nebo ručkovat po stěnách jako horolezec.


Skoro by to u dětí mohlo vyvolat dojem, že se jedná o ideální zábavné zvířátko, které by se dalo lehce ochočit a chovat i doma. Jeho milý zjev však klame! Tvrdě si dokáže bránit své území a při pocitu ohrožení je velmi nebojácný a útočný. Dokáže zahnat i většího nepřítele, jako je kočka nebo člověk. Takže žádné krmení z ruky nebo hlazení…
Děti ze šestých tříd, navštěvující předmět přírodovědná praktika pod vedením pana učitele Valenty, využily tuto příležitost k laboratornímu pozorování vystaveného zvířátka a zjistily si z dostupných zdrojů veškeré údaje o jeho životě. Zpracovaný laboratorní protokol je vystaven v příloze. Možná, že až někdy pojedou s rodiči večer autem a potkají se s ním na silnici, přinutí je, aby zpomalili a tohoto živočicha, který je u nás silně ohrožený a státem chráněný, společně zachránili. Po náročném dnu byl křeček, bez újmy na zdraví, opět vypuštěn do přírody.