Vytisknout tuto stránku
pondělí, 17 září 2018 13:23

Projektový týden 100 let republiky

V týdnu od 1.10. do 5.10. je pro žáky II. stupně připraven projektový týden na téma 100 let republiky. V pondělí 1.10. 2018 se zaměříme na tzv. osmičková výročí. Společně se ve třídách seznámíme s těmito nejdůležitějšími daty naší moderní historie. Od úterý do čtvrtka si žáci zvolí téma, kterému se budou věnovat podrobněji. Součástí podrobnějšího studia bude i exkurze na významná místa spojená s naší historií. V pátek 5.10. 2018 se sejdeme v divadle, abychom si předali informace, které jsme během týdne načerpali. Poté se společně podíváme na film Síla lidskosti - Nicholas Winton. Projekce je pro děti zdarma.

Od středy 19.9. 2018 se žáci mohou hlásit na jedno z následujících témat. Témata budou vyvěšena na nástěnce v druhém patře. Po rozdělení do skupin žáci obdrží bližší informace od příslušných vyučujících.

1. Bojovníci proti nesvobodě
Během prvních sta let Československá republika musela mnohokrát dokazovat a obhajovat svou samostatnost. Našla se řada lidí, kteří do naší republiky vnášeli nesvobodu. A našla se i spousta těch lidí, kteří se proti nesvobodě rozhodli bojovat. Téma se bude zabývat právě nimi. Za všechny lze zmínit osud parašutistů, kteří provedli atentát na Heydricha, dále čin Jana Palacha a jeho kolegů, nebo všechny, kteří ani přes nepěkné praktiky gestapa nepromluvili.
Součástí zpracování tématu bude i exkurze do Prahy. První cíl nás zavede do míst tzv. Pečkárny, kde sídlila mučírna gestapa. Dále se zajdeme podívat na místo, kde se protestně zapálil Jan Palach a do kostela sv. Cyrila a Metoděje, kde se ukrývali Jan Kubiš s Jozefem Gabčíkem po provedení atentátu.
Orientační cena exkurze je 250 Kč.

 

2. Nový Bydžov
Nový Bydžov v období první republiky – továrny, stavební činnost, soubor Jirásek, návštěvy prezidenta Masaryka, studentské merendy, všeobecná mobilizace.
Život v období Protektorátu Čechy a Morava – ubytování nacistického vojska, osud Židů z Nového Bydžova, Anna Spitzová, představení souboru Jirásek, V. Horyna, Malátův Bydžov, ilegální odbojová činnost, prstýnkáři, „Vítězné Praze Nový Bydžov“, květen 1945. Srpnové události roku 1968.
Exkurze: Návštěva Městského muzea Nový Bydžov, procházka po městě – budovy, významná místa, vstupné 15 Kč.

 

3. Móda první republiky
Představení nejznámějšího a nejoblíbenějšího módního salonu v meziválečné české společnosti - salon Hany Podolské. Návštěva výstavy, výroba oděvů a doplňků, příprava módní přehlídky, prezentace vyrobených modelů.
Exkurze: Návštěva pražského Uměleckoprůmyslového muzea. Módu první republiky přibližuje výstava šatů ze salonu Hany Podolské, kde si nechávaly šít róby herečky a dámy z vyšší společnosti. Salon byl vyhlášený díky vysoké kvalitě krejčovské práce, luxusním látkám i nejnovějším módním trendům.
Doprava: vlakem
Cena: do 200 Kč

 

4. Družba československých a sovětských pionýrů
Seznámíme se s Pionýrskou organizací Československého svazu mládeže, proměníme se v pionýry (nutno opatřit si modrou košili a červený pionýrský šátek), cílem našeho snažení bude hudebně-dramatické vystoupení (zpěv, hra na hudební nástroje, pohybový doprovod, dobová recitace), znalost not a hra na hudební nástroj výhodou. Pokud rád vystupuješ, dobře zpíváš a máš rytmus v těle, pak hledáme právě tebe. Přidej se k nám a staň se hrdým pionýrem. Práci čest.
Exkurze: Muzeum komunismu – Praha, Národní třída – Praha
Cena 120 Kč

 

5. Po stopách Václava Havla
Václav Havel jako poslední československý a první český prezident, dramatik, disident, …Sametová revoluce 1989. Lavičky Václava Havla / budovy, ulice, veřejná prostranství pojmenovaná na jeho počest.
Exkurze: PRAHA – odjezd 7.16 – návrat 15.40 (vlak)
MUZEUM KOMUNISMU - http://muzeumkomunismu.cz/cs/
KNIHOVNA VÁCLAVA HAVLA - http://www.vaclavhavel-library.org/
Národní třída, Václavské náměstí, Národní muzeum
Cena exkurze: 120 Kč

 

6. Židé v NB, židovský hřbitov, osudy, pamětníci
Seznámení se s historií židovského osídlení na území Nového Bydžova. Židé za 1. republiky. Osudy židovských obyvatel v průběhu 2. světové války. Holokaust.
Návštěva židovského hřbitova. Pořízení dokumentace hrobů (počet, foto, datum, umístění hrobu v areálu hřbitova, nejstarší a nejmladší hrob …). Návštěva městského muzea zaměřená na téma Židé v Novém Bydžově.

 

7. Družba českých a sovětských pionýrů
Дружба чешских и совестких пионеров
Povíme si to nejdůležitější o Sovětském svazu a organizaci Pionýr. Na příkladu výbuchu ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu se zamyslíme nad sovětskou cenzurou a propagandou. Řekneme si zajímavé informace o sovětských diktátorech (Lenin, Stalin, aj.). Na vlastní kůži zažijeme brannou výchovu v tehdejších základních školách (nácvik výbuchu jaderné elektrárny). Zazpíváme si nejznámější a velmi oblíbenou píseň «Катюша».
Exkurze v Praze: Muzeum komunismu (náměstí Republiky).
Procházka po Národní třídě a Václavském náměstí.
Cena: 120 Kč. Odjezd: 7:16 (vlakem). Předběžný návrat: 15:40.
Co je potřeba? Znalost ruské azbuky (8. a 9. třída). Bílá košile a červený šátek kolem krku. Pláštěnka, 4 igelitové pytlíky.

 

8. Salon republiky „Hradec Králové jak jej neznáte“
Odpovědi na otázky…..Kdo byl Kotěra, Gočár a Ulrich? Nezabloudíš v uličkách Starého města? Kdo významný studoval na Gymnáziu J.K.Tyla? Už jsi navštívil nové turistické centrum v HK? Víš, kdo byl Jan Gayer? Kolik schodů vede na Bílou věž?
Exkurze: Hradec Králové – komentovaná prohlídka městem, návštěva Turistického informačního centra s promítáním, zajímavé stavby a památky města, osobnosti vázané na HK, architektura, galerie

Cena: doprava HK

 

9. Sametová revoluce 1989
- seznámení s průběhem revoluce, významné osobnosti (Václav Havel,..)
- jak se změnil život v naší republice po revoluci
- film na dané téma (Co zajímavého jsme se dozvěděli, shrneme v prezentaci)
Praha –– odjezd 7:16 h – návrat 15:40 h (vlak), prohlídka Národní třídy, Václavského náměstí, návštěva MUZEA KOMUNISMU a KNIHOVNY VÁCLAVA HAVLA (cena cca 120 Kč - cesta + vstupy)

 

10. Změny hranic našeho státu
Zjistíme: jak se měnily naše hranice....proč a kdy se měnily....proč, kdy a kde se stavěly pevnosti, bunkry
Exkurze: Naučná stezka Pevnost Dobrošov – Dělostřelecká tvrz Dobrošov
Autobus+vstup: 180 Kč

 

11. Československý film
Láká vás svět stříbrného plátna? Barrandovská studia postavená za první republiky patří k největším a nejstarším v Evropě – společně je navštívíme. Mluvit budeme o vlivu politiky na filmový svět v jednotlivých obdobích naší historie. Seznámíme se s významnými režiséry i herci. Projdeme se Prahou, navštívíme místa spojená s oscarovým filmem Amadeus i palác Lucerna. Z naší cesty natočíme reportáž a vyrobíme filmový plakát k oblíbenému filmu.
Exkurze: Praha – komentovaná prohlídka Barrandovských ateliérů, palác Lucerna, cena: 200,- (vstupné, vlak, metro)

 

12. Legionáři a piloti RAF II. světová válka
Historie a působení dobrovolnických jednotek zahraničního vojenského odboje Čechů a Slováků za I. světové války. Vojenská letecká technika II. světové války a osudy našich letců.
Exkurze: Armádní vojenský památník Vítkov. Letecké muzeum Kbely. Praha cca 150Kč.

 

13. Škola nejen našich babiček a rodičů
Byla vždy škola samozřejmostí či dokonce nepříjemnou povinností všech dětí? Kolik let trvala povinná školní docházka? Co žákům škola předávala dříve a dnes? V jakých podmínkách se děti učily? Jak děti zlobily a jak je učitelé umravňovali? …
Exkurze: Aktivita v rámci Nového Bydžova bez výjezdu – beseda s pamětníky z řad ochotných rodičů, prarodičů či důchodců.

 

14. Česká značka a vynálezy známé ve světě.
Dozvíme se informace o významných lidech, kteří vymysleli vynálezy známé po celém světě.
Exkurze: muzeum ŠKODA – Mladá Boleslav
              vlak+vstup: 110 Kč

 

15. 100 let sportu, spartakiáda
Dozvíme se o největších sportovních úspěších Československé a České Republiky.Čeká nás sportovní den ve stylu 100 let sportu. V neposlední řadě vystoupení ve stylu spartakiády na slavný hit – Poupata od Michala Davida.
Tradiční i netradiční sporty, které se vážou k naší stoleté historii. Soutěže, vyhlášení a odměny.

Vše se bude odehrávat v Novém Bydžově (školní hřiště/tělocvična, hřiště u Lidlu, Sportring). Nutné mít sebou sportovního ducha a sportovní úbor.