Vytisknout tuto stránku
čtvrtek, 23 březen 2023 18:25

"Setkání" s Nicholasem Wintonem a "na skok" v protektorátu

„Myslím si, že hodně lidí říká, že něco nejde udělat, protože to nikdy ani nezkusili. Je to jenom záminka. Většiny věcí i zdánlivě nemožných tvrdou prací dosáhnout lze. Myslím, že je to vůle, co lidem často schází.“ N. Winton
Nejen toto z mnoha ponaučení, ale především silný emotivní zážitek a doplnění znalostí si 14. března odnesli žáci osmých a devátých tříd z promítání dokumentárního snímku "Síla lidskosti - Nicholas Winton" a následující besedy s panem dramaturgem Z. Tulisem. Děkujeme a všichni se skláníme před památkou tohoto velkého a energického muže.
PS: O němž jsme se mimo jiné dozvěděli, že do svých sta let rád a často vyrážel na silnice ve svém oblíbeném Bugatti.

 

O tři dny později, tedy 17. března nás čekaly workshopy Studentského historického klubu Univerzity Hradec Králové na téma "Život v protektorátu". Žáci tak měli jedinečnou, byť jen zprostředkovanou, možnost zakusit, co život v protektorátu obnášel. Největší úspěch sklidily dobové dokumenty a komparace hodin z období před a za protektorátu. S autentickým diktátem z češtiny z roku 1938 se žáci potýkali celkem s grácií, za to diktát z němčiny z doby protektorátní byl pro většinu, zejména pak pro studenty ruštiny, coby druhého cizího jazyka, celkem oříšek. Ne jednomu z nás se v tu chvíli vybavila komická scéna z legendárního filmu pro pamětníky "Škola základ života" se studentem Čuřilem a jeho "Ich habe gesagt!". Zaujaly také pojmy jako "PP" (pracuj pomalu) či "Protentokrát".

Děkujeme studentům, vlastně budoucím kolegům, za poutavé přenesení v čase a těšíme se na další spolupráci.

Mgr. Pavel Musílek