Vytisknout tuto stránku
pátek, 10 listopad 2023 18:42

Den jazyků

V pondělí 6. listopadu se na naší škole uskutečnil projektový den - Den jazyků, určený pro studenty 8. ročníku. Během poznávání slovanských jazyků žáci pronikli do chorvatského jazyka tradiční chorvatskou bajkou, vyzkoušeli si překlad slovinské reklamy, prozkoumali též srbštinu, kašubštinu a makedonštinu. Nenechali se nachytat zrádnými polskými i slovenskými slovíčky a na závěr si vyzkoušeli, jako správní influenceři, vytvořit story na Instagram.

 

V ruském bloku žáci cestovali po Rusku. Ve skupinách si plánovali cestu do Moskvy, Petrohradu a Transsibiřskou magistrálou z Jekatěrinburgu do Vladivostoku. Jejich úkolem bylo vyhledat útulný hotel, restauraci s chutnými ruskými pokrmy a památky, které by chtěli navštívit.

V německém bloku se žáci věnovali tradicím a kuchyni v německy mluvících zemích a seznámili se s Rakouskem, Německem a Švýcarskem. Poslechli si nejen tradiční koledy, ale i německý hiphop a zahráli si deskové hry.

Anglický blok byl věnován W. Skakespearovi, jeho osobnosti a tvorbě. Pustili jsme si společně krátký úryvek z filmu Romeo and Juliet v originále, se kterým jsme společně pracovali. Ve skupinách jsme také vytvářeli žánrově podobně laděný příběh. Dalším tématem byl Londýn. Ve skupinkách jsme společně diskutovali a generovali množství nápadů na dané téma. Následně jsme si prošli připravené pracovní listy a zhlédli krátký dokumentární film o Londýně. Nakonec jsme si probrané téma shrnuli pomocí online hry Kahoot.

Mgr. Lucie Odlová