Vytisknout tuto stránku
neděle, 11 červen 2023 18:11

Ohlédnutí za putováním do Anglie

Po nekonečně dlouhé sobotě, kdy se balilo, smažily se řízky a nakupovaly mňamky na cestu, jsme se v podvečer sešli před školou a padesát nadšených cestovatelů se vrhlo do autobusu. Ani jsme netušili, jak pestrá a zážitky nabitá cesta nás čeká. Po nočním přejezdu, který spíše než spánku přál povídání a legráckám, jsme absolvovali prohlídku bruselského Atomia. Poté jsme se přesunuli do malebného městečka Bruggy. Procházka starobylými uličkami a plavba po místních kanálech, díky kterým si místo vysloužilo přezdívku Benátky severu, nás přenesly o několik staletí nazpět do minulosti. Pak jsme přečkali noc na ubytování v Calais a brzo ráno jsme se úspěšně nalodili na trajekt směr Dover.

Cílem naší cesty bylo prozkoumat oblast Cornwallu a poslední den strávit v Londýně. První den v Anglii nás čekala prohlídka romantických ruin hradu Corfe Castle. Tento zážitek ještě umocnilo stylové počasí – mrholilo vydatně. Avšak to nám náladu zkazit nemohlo. V duchu středověké architektury se odehrála i návštěva městečka Exeter, které se pyšní monumentální katedrálou. Navečer jsme doputovali do přístavního města Plymouth – v tento okamžik se jinak pohodově upovídaný autobus proměnil… s napětím jsme očekávali rozdělování do rodin, které naše žáky po následující tři dny ubytovávaly. Těší nás, že valná většina dětí na své anglické ubytovatele ráda vzpomíná a mnohdy se jim podařilo navázat přátelské vztahy. 

Další dny jsme navštívili neuvěřitelně krásná místa – výhledy na divoká skalnatá pobřeží se zříceninou artušovského hradu Tintagel Castle nebo „Konec světa“ – Land´s End. Projeli jsme oblastí vřesovišť v Dartmooru, objevovali prehistorické monumenty a nebo se přeplavili na ostrůvek s bývalým klášterem St Michael´s Mount, kde jsme si na chvíli užili i pobíhání na pláži.
Předposlední den zájezdu jsme zamířili do Londýna. Zde jsme se rozdělili na dvě skupiny – skalní příznivci fotbalu vyrazili navštívit stadion Arsenal FC a ostatní jeli na prohlídku muzea voskových figurín Madame Tussauds. Sešli jsme se na nábřeží Temže a za krásného slunečného odpoledne se pokochali vyhlídkou na Londýn z kola London Eye. Poté jsme si užívali historického centra města, malebných uliček v Soho, navštívili jsme Trafalgar Square, Piccadilly Circus. Vzhledem k plánovanému pozdnímu odjezdu z Londýna jsme si užili i večerní procházku kolem Buckinghamského paláce a Westminster Abbey, kde se týden před naším příjezdem konala korunovace krále. 
A pak jsme již bez zbytečných zastávek ujížděli k domovu. Všichni jsme se na konci shodli, že jsme si celý zájezd užili na sto procent a jen tak na naši cestu nezpomeneme.

 

PhDr. Alexandra Šafrová