Vytisknout tuto stránku
čtvrtek, 15 duben 2021 13:51

Novobydžovští žáci získali nové prostory pro výuku praktických činností

Nedílnou součástí vzdělávání jsou již od I. stupně základní školy praktické činnosti, při nichž si žáci mají osvojovat dovednosti a znalosti v oblasti práce s materiály. Z dlouhodobého hlediska se jedná o oblast, která byla opomíjena a nebyly pro ni budovány vhodné podmínky. Často docházelo na školách k situacím, kdy namísto toho, aby žák pracoval s materiálem a rozvíjel svoji manuální zručnost praktickou výukou, docházelo k pouhému předávání znalostí bez reálné praxe nebo praxe byla minimalizována. Častým důvodem, byl neadekvátní prostor, nedostatek pomůcek a dlouhá vzdálenost dílen od školy a s tím spojená neefektivnost takovéto vyučovací hodiny.


Jsem nesmírně rád, že v této oblasti byl učiněn velký krok a ze strany města Nový Bydžov v čele s panem starostou a s přispěním Evropské unie byla realizována výstavba dílen v prostoru Karlovky. Jelikož se patří za dobré věci poděkovat, rád bych touto cestou vyjádřil díky všem, kteří se na přípravě a realizaci podíleli. Velké poděkování za podporu výstavby patří panu starostovi Ing. Pavlu Loudovi a městu Nový Bydžov, za vizi polytechnické dílny a velký podíl na přípravě výstavby bývalému řediteli školy Mgr. Ladislavu Vlachému, za realizaci výstavby firmě JOKAS, za dohled při stavbě panu Ing. Josefu Novotnému a za kvalitní spolupráci členům odboru investic a rozvoje panu Ing. Leoši Menclovi, paní Lence Taichmanové a panu Pavlu Štefanovi. Ačkoliv tento prostor vznikl v naší škole, věřím, že školní dílny budou fungovat sdílenou formou a budou tak naplno využívány všemi žáky v Novém Bydžově.
Přeji všem žákům a dětem, kteří dílny budou využívat, aby to, co zde získají, naplno využili ve svém budoucím životě, aby manuální zručnost jim nebyla cizí a řemeslo jim přirostlo k srdci.


Mgr. Jan Bohdanecký