Vytisknout tuto stránku
čtvrtek, 28 duben 2022 14:20

22. duben....oslavy Dne Země na Karlovce

Jako Ekoškola jsme se v tento den věnovali naplno oslavám svátku naší Země. Deváté ročníky měly možnost výběru aktivit - někteří sportovali v hradeckých lesích, jiní odjeli na historickou exkurzi na hrad Kost. Pod vedením zkušených kuchařek skupinka deváťáků připravovala ekologicky šetrné pokrmy a dvacítka statečných se vydala připravovat lesní běh pro šesťáky na naši naučnou stezku Les Chlum a okolí. Šesťáků na start v terénu přišlo opravdu hodně. Přes 70 odvážlivců se vydalo plnit úkoly, které v sobě zahrnovaly jedno téma. Pro letošní rok jsme vybrali Slunce.

Červení, modří, zelení a žlutí se v pravidelných intervalech vydávali plnit rozmanité úkoly, ve kterých jsme potrápili nejen jejich znalosti, ale i sportovní dovednosti, literární fantazii či výtvarnou originalitu. Z fotek je zřejmé, že slunečné dopoledne proběhlo skvěle a v dobré náladě a do cíle, kde na žáky čekali lesní pedagogové, se vrátili všichni v dobrém rozpoložení.
Tři třídy sedmého ročníku v tento den odjely do Dvora Králové navštívit a důkladně prozkoumat prostory zoologické zahrady. Dostaly se i do míst, kam běžnému návštěvníkovi je vstup zakázán. Lektoři se našim zoologům ze sedmých tříd věnovali celé dopoledne a pěkné počasí jen umocnilo spokojenost všech zúčastněných.
A jak strávili Den Země osmé ročníky? Osmákům jsme nabídli pro tento den tři možné aktivity - návštěvu Centra přírodních věd v Jičíně a Muzea Českého ráje v Prachově. Ti, kteří si vybrali ornitologické dopoledne, se sešli na lukách za městem, kde pomocí odchytových sítích a pod odborným vedením poznávali, kroužkovali a pozorovali vybrané druhy našich pěvců. Po návratu do školy vyráběli budky, krmítka a hmyzí domky, které budou určeny k prodeji během farmářských trhů na naší škole. Den Země jsme si připomněli v přírodě, s přírodou a budeme i nadále pokračovat v našich přírodovědných aktivitách.

Z. Sirotková

Galerie Obrázků