rychly baner bakalari final green light

                                                  rychly baner jidelna final green light

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

                                                      rychly baner kontakty final green light

                                                      rychly baner rozvrhy final green light

Přehled akcí

st 03 dub, 2024 -
Zápis do 1. třídy

Zápis do 1. ročníku

Více info
čt 04 dub, 2024 -
Zápis do 1. třídy

Zápis do 1. ročníku

Více info
čt 11 dub, 2024 16:00 - 17:00 -
Třídní schůzky

Třídní schůzky I. a II. stupně

Více info
čt 18 dub, 2024 -
so 20 dub, 2024 -
čt 09 kvě, 2024 -
Ředitelské volno

ředitelské volno

Více info
pá 10 kvě, 2024 -
Ředitelské volno

ředitelské volno

Více info
so 18 kvě, 2024 -

Virtuální prohlídka

 

zskarlovkanb

úterý, 15 listopad 2022 15:54

Keltské hradiště

V rámci projektového dne “Podzimní tradice” naše škola připravila pro žáky druhého stupně exkurzi do keltského hradiště umístěného do oblasti Železných hor. Cílem této aktivity bylo seznámení žáků s životem našeho nejstaršího civilizovaného obyvatelstva. Keltové obývali naše území ještě před Germány zhruba v době 400 let před naším letopočtem až do přelomu našeho letopočtu a jejich tradice se přenesly do dnešních dnů ve formě některých našich současných svátků a zvyků. 

V průběhu čtyřhodinového programu se děti seznámily s životem v keltském hradišti, s typickou architekturou, hospodářskými zvířaty a způsobem opevnění příznačným pro toto období. Formou praktických činností jsme si všichni mohli vyzkoušet bojové aktivity (boj s měkčeným mečem a štítem, střelbu z luku). Abychom pochopili, co se v této době jedlo, vyzkoušeli jsme přípravu keltského pokrmu (těsto z mouky, vody a soli) připraveného na rozpálených plochých kamenech. Keltové do naší oblasti rozšířili také zpracování kovů a výrobu prvních mincí. Na tuto skutečnost navazovala další praktická aktivita - výroba vlastní mince, na kterou si děti pomocí výhně roztavily kov, který pak odlily, a pomocí raznice také vlastnoručně minci vytvořily. 

Celá akce se vydařila i přes nepřízeň počasí a všichni účastníci se vrátili s novými zajímavými zážitky a s námětem pro případné prázdninové putování po naší vlasti v doprovodu rodičů.

Foto z akce: https://fotovalenta.rajce.idnes.cz/Keltske_hradiste_Nasavrky/

Mgr. Valenta, Mgr. Jirková